Standaard pagina

Jan Hanlo............een belevenis

In 1946 schrijft Jan Hanlo het grote gedicht “Wij komen ter wereld”. Je kunt het beschouwen als een retrograde, een kreeftgedicht, dat je zowel van voren naar achter als van achter naar voren kunt lezen. Hanlo beschrijft daarin vanuit de opstanding uit het graf de levensloop van de mens tot aan zijn geboorte en verwekking. Hij doet dat niet louter in een chronologische volgorde want hij beschrijft ook essentiële en ingrijpende activiteiten en gebeurtenissen die zich tijdens die levensloop voordoen zoals: voeding, arbeid en oorlogen. Ten slotte komt hij dan toe aan de verheerlijking van de jeugd, de schooltijd, de kindertijd en in de laatste regel de herkomst van de mens uit het niets.

Dit gedicht is door Cultuurcafé D’n Dwingel als leidraad gekozen voor een presentatie over leven en werk van Jan Hanlo. Een productie die tot stand is gekomen in samenwerking met Tom America. Wat het werk van Hanlo betreft wordt vooral aandacht besteed aan zijn poëtisch oeuvre en wat zijn leven betreft vooral aan de periode van zijn verblijf in Valkenburg. Daar is hij ten slotte ook het slachtoffer geworden van een noodlottig verkeersongeluk als gevolg waarvan hij 50 jaar geleden is overleden op 16 juni 1969.

Wij proberen Jan Hanlo in die presentatie enigszins te laten herleven, te maken tot een belevenis vanaf zijn begrafenis in Broekhem in 1969 tot aan zijn geboorte in het Indonesische Bandung in 1912. Met grote stappen volgen wij hem op de terugweg door zijn leven heen, waarbij zo nu en dan stil wordt gestaan bij een paar van zijn mooiste gedichten. Dit alles verlucht met heel veel beeldmateriaal, foto’s en filmfragmenten, en met muziek.

 

U kunt deze belevenis meemaken op zondag 16 juni in de Heuvellandbibliotheek aan het Berkelplein in Valkenburg. De presentatie begint om 20.00 uur en wordt afgesloten met een genoeglijke nazit. Een toegangsbewijs kost € 10,-- all in, en is uitsluitend in de voorverkoop te krijgen aan de balies van de Heuvellandbibliotheek Valkenburg en het Museum Land van Valkenburg of te bestellen via het e-mailadres dendwingel@gmail.com

 

Vanaf zondag 16 juni is er in het Museum Land van Valkenburg ook een expositie over leven en werk van Jan Hanlo, samengesteld onder leiding van Wiel Kusters, emeritus hoogleraar, dichter en kenner van het werk van Jan Hanlo.

Winnaars Elly Blom Poeziëwedstrijd 2019

 Op zaterdag 13 april 2019 zijn in Valkenburg aan de Geul voor de zevende keer de Elly Blom Poëzieprijzen uitgereikt. De organisatie van de poëziewedstrijd was weer in handen van de Stichting Cultuurcafé D’n Dwingel en werd mede mogelijk gemaakt dank zij de steun van het Letterkundig Centrum Limburg, de Provincie Limburg en de Heuvelland Bibliotheek Valkenburg. Aan de wedstrijd werd dit jaar door 120 dichters uit Nederland en België deelgenomen. De jury onder voorzitterschap van Drs. René Corten, heeft de eerste prijs toegekend aan Nanny Luysterburg uit Amersfoort voor haar gedicht  “De jongen en de reus”, de tweede prijs aan Lowie Gilissen uit Hengelo voor zijn gedicht “Roman” en de derde prijs aan Monique Wilmer uit Borne voor haar gedicht “Geest van goud”. Een aanmoedigingsprijs voor een minderjarige dichter werd uitgereikt aan Vere Goes uit Bornum (België) voor haar gedicht “Visser”. De bekendmaking van deze prijzen vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Heuvellandbibliotheek van Valkenburg. De prijsuitreiking werd verricht door Mevrouw Claudia Bisschops, wethouder van o.a.  cultuur in Valkenburg. De gedichten van alle deelnemers plus het juryrapport zijn uitgegeven in een speciale wedstrijdbundel. Exemplaren daarvan zijn te bestellen via het e-mailadres: dendwingel@gmail.com voor € 17,50 incl. verzendkosten.

De prijswinnaars 2019 vlnr Vere Goes (aanmoedigingsprijs), Monique Wilmer (3e prijs), Lowie Gilissen (2e prijs), Nannie Luysterburg (1e prijs)