Poezieprijs 2016

De winnaars van de Elly Blom Poëzieprijs met van links naar rechts Hervé Deleu (2e), Paul Vincent, ps. Marc Thans(1e) en Francisca Valkhoff (3e)

Elly Blom Poëzieprijs 2016 

Op zaterdag 23 april 2016 zijn in de Openbare Bibliotheek van Valkenburg aan de Geul voor de vierde keer de Elly Blom Poëzieprijzen uitgereikt. De organisatie van de poëziewedstrijd was weer in handen van de Stichting Cultuurcafé D’n Dwingel en werd mede mogelijk gemaakt dank zij het Letterkundig Centrum Limburg, de Provincie Limburg, de Kunst en Cultuurraad en de Openbare Bibliotheek van Valkenburg. Aan de wedstrijd werd dit jaar door 71 dichters uit Nederland en België deelgenomen. De jury onder voorzitterschap van, Drs. Ben van Melick, heeft de eerste prijs toegekend aan Paul Vincent uit Retie (België) voor zijn gedicht “Hotel Grand Place”, de tweede prijs aan Hervé Deleu uit Menen (België) voor zijn gedicht “Zij waren zo graag tot u gekomen”, en de derde prijs aan Francisca Valkhoff uit Amsterdam haar gedicht “Dag en Nacht”. De bekendmaking van deze prijzen vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek van Valkenburg. De gedichten van alle deelnemers plus het juryrapport zijn uitgegeven in een speciale wedstrijdbundel. Exemplaren daarvan zijn voor € 12,50 te koop aan de balie van de bibliotheek aan het Berkelplein in Valkenburg of te bestellen via het e-mailadres: dendwingel@gmail.com.

Het is opmerkelijk dat Paul Vincent ook de winnaar was van de eerste Elly Blom Poezieprijs (2013) en Francisca Valkhoff in 2015. Een compliment voor de kwaliteit van het werk van deze dichters maar zeker ook voor het onderscheidingsvermogen van de jury die de ruim zeventig inzendingen anoniem moets beoordelen. De jury bestond uit 3 leden van de Stichting Cultuurcafe D'n Dwingel (Nelly Kuijs, Frans Kraan en Hans van Helmond) die uit het totaal van de inzendingen 16 genomineerden selecteerden en Drs. Ben van Melick als onafhankelijk deskundig voorzitter die hieruit de 3 laureaten onderscheidde.