Poëzieprijs 2020

Winnaar eerste prijs: Cecile Koops uit Huizen

Op 18 april a.s. zou tijdens een feestelijke bijeenkomst de proclamatie van de winnaars van de Elly Blom Poëziewedstrijd 2020 plaats vinden. Als gevolg van de maatregelen i.v.m. de coronacrisis moest deze bijeenkomst worden afgelast. Inmiddels zijn de prijswinnaars schriftelijk van hun uitverkiezing op de hoogte gesteld en zijn de prijzen per bankgiro aan hen overgemaakt. Mogelijk dat op een veilig moment later in het jaar alsnog een huldiging in kleine kring van de volgende prijswinnaars plaats vindt:

Eerste prijs: Cecile Koops uit Huizen met het gedicht ”Rollenspel”

Tweede prijs: Stan Mooij uit Son en Breugel met het gedicht “Na 75 jaar”

Derde prijs: Monica Brans uit Eindhoven met het gedicht “Hordenlopers”

Aan de wedstrijd, die dit jaar voor de achtste keer door Cultuurcafé D’n Dwingel in Valkenburg, werd georganiseerd namen 90 dichters deel waarvan 22 uit Vlaanderen. Alle gedichten en het juryrapport zijn opgenomen in een fraaie wedstrijdbundel die aan de deelnemers wordt toegestuurd. 

De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door het Letterkundig Centrum Limburg en de Provincie Limburg.

 

 

 

 Interview met Cecile Koops

Zeg het maar...

Cecile Koops heeft in Valkenburg de Elly Blom Poëzieprijs 2020 gewonnen. De jury is vooral onder de indruk van zinnen als ‘tijd vergeelde haar foto in zijn hoofd’.

DOOR RENÉ WILLEMS

De jury noemt uw gedicht ‘strak in het pak’. Een zin die zelf bijna poëzie is...

„Ja, hè. Ik vind het in elk geval een geweldig compliment. Het is leuk dat de jury juist zinnen aanhaalt die ik zelf ook heel geslaagd vind.”

U schrijft pas enkele jaren.

„Taal heeft mij altijd al gefascineerd. Ik heb niet voor niets Nederlands gestudeerd. Maar ik vond nooit de rust om te schrijven. Drukke baan, alleenstaande moeder, mantelzorger, je kent het wel. Toen ik stopte met werken, riep ik moedig: ‘Nu ga ik een boek schrijven’. Dat heb ik ook gedaan; mijn eerste roman komt binnenkort uit.”

En die gedichten?

„Dat is er vanzelf bijgekomen. Ik doe mee aan schrijfwedstrijden. Vaak is daar een thema aan verbonden, wat je dwingt om in een bepaalde richting te denken. Een van de opdrachten was het vertalen van Engelstalige gedichten. Op mijn werk sprak ik vrijwel uitsluitend Engels, dus dat lag mij wel. En zo ontdek je vanzelf dat je ook dat kennelijk kunt. Zeker als je gedichten regelmatig in de prijzen vallen.”

U komt uit Huizen. Hoe ontdekte u dat Stichting Cultuurcafé D’n Dwingel in het verre Valkenburg een wedstrijd had georganiseerd?

„Gewoon via internet.”

 

Maakt het voor u wat uit dat die club in Limburg zit?

„Nee, hoor. Het werk dat je instuurt, hoeft ook niet over Limburg te gaan of zo.”

 

De prijs is vernoemd naar de Valkenburgse dichteres Elly Blom. Kent u haar werk?

„Nog niet. Maar als ik iets van haar tegenkom, ga ik dat zeker lezen.”

 

Bron: De Limburger